Saxarin

Saxarin (o sulfobenzoy kislota imidi) — rangsiz, shirin ta’mli kri- Stall modda. Mol. m. 183,25. Suyuqlanish t-rasi 224-226°, suvda oz eriydi. Suv qo’shib qaynatilsa, bemaza modda — o sulfamidbenzoy kislota hosil bo’ladi. Metallar b-n tuz hosil kiladi. Ishu- riy metalli tuzlari suvda yaxshi eriydi S. natriyli tuzining 3 molekula suvli kristallogidrati shakardan 400-500 marta shirin; tish pastalari, ba’zi atirupa mahsulotlarini shirin ta’mli qilish uchun ishlatiladi. S. otoluolsul- foamidni KMpO4 b-n oksidlash usulida olinadi. Organizmda hazm bo’lmaydi, siydik b-n chiqib ketadi. Diabet b-n kasallanganlar ovqatiga shakar o’rniga qo’shib beriladi.