Triptofan
Triptofan, r(Zindolil) aaminopropion kislota, CnH12N2O2 —muxim tabiiy aminokislotalardj biri. L va Doptik faol hamda Dlratsemik shakllari bor. Gammaglobulin, fibrinogen, kazein va b. oqsillar tarkibida oz miqsorda LT. bo’ladi. LT. almashtirib bo’lmaydigan aminokislota. Odam ovqat bilan (kattalar bir kechakunduzda 0,25 g, 7 yoshgacha bo’lgan bolalar 1 g ga yaqin) LT. olishi kerak. T. trikarbon kislotalar tsikliga kiradi. Kishida tug’ma oksidlaydigan T. fermenti — triptofanpirrolaza bo’lmasa, aqli zaiflik kuzatiladi. T. almashinuvining buzilishi og’ir kasalliklar (sil, saraton, diabet) ga olib keladi. Sintetik T. indol, pirouzum kislota va ammiakdan fermentative sintezlab olinadi.