Ayrim o’simliklar o’z ildizi, poyasi va mevalarida ozuqa moddalari to’playdi. Ular o’simlikning urug’i ko’karib chiqishi uchun kerak bo’ladi. Shakar ana shunday ozuqa moddalari sirasiga kiradi. Inson qadim zamonlardan beri o’simliklarni va ularni qayta ishlash natijasida olingan mahsulotlarni iste’mol qilib keladi. Qadim-qadimdan shakarqamishning sharbati shirali ekani ma’lum. Napoleon urushlari vaqtida fransuzlar lavlagidan ham shakar tayyorlashni o’rganib olishdi. Shakar konfet, murabbo, holva, pashmak, shokolad kabi qandolat mahsulotlari tarkibining asosiy qismini tashkil etadi.

Ksantoma nima degani

Ksantelazma vek nima degani

Krovoxarkanye, qon tupurish nima degani

Krovosnabjeniye, qon bilan ta’minlanish nima degani

Krovoobrasheniye, qon aylanishi nima degani

Kollateralniy nima degani

Kozelok, quloq supachasi nima degani

Klyuchitsa, o’mrov nima degani

Klitor, diloq nima degani
