Shokolad daraxti (kakao) mevasida kakao olinadigan don bo’ladi. Kakao shakar bilan aralashtirilsa, shokolad hosil bo’ladi. Shokolad daraxti Afrikaga Amerikaning tropik o’rmonlaridan keltirilganiga qaramasdan, tezda moslashib ketdi. Uning mevasi dukkakli kakao deb ataladi, ko’rinishi juda kichik regbi to’piga o’xshaydi. Qizig’i shundaki, dukkakli kakao kakao daraxtining tanasida va yo’gon shoxlarida o’sadi. Har bir mevada 40 ga yaqin don bo’ladi. Maxsus qayta ishlov (fermentasiya)dan keyin don quritiladi va tuyiladi. Shu tariqa kakao kukuni olinadi. Kakao urug’idan kakao yog’i ham tayyorlanadi hamda u davolash moylari va lab bo’yog’i tayyorlashda ishlatiladi.

AMIR TEMUR O’G’LINING O’LIMI HAQIDA RIVOYAT-QISSA

Inson terisi har 27 kunda to’liq yangilanadi

Lasos balig’i miya faoliyati uchun o’ta foydalidir

Bodring og’izdagi hidni ketkazishda katta yordamchi hisoblanadi

Kola va Pepsi tanaga suv emas, balki kislota bo’lib kiradi

Bir kechaning o’zidayoq burun bitishini yo’q qilishning oddiy usul bor

Nonushta vaznni nazorat qilishga yordam beradi

Olimlarning aytishicha, qahvaga qo’shilgan shakar miya faoliyati uchun kuchli rag’batlantiruvchi ta’sir ko’rsatadi

Agar urg’ochi tulki vafot etsa, erkak tulki o’ziga boshqa juft qidirmaydi
