Ayrim o’simliklar o’z ildizi, poyasi va mevalarida ozuqa moddalari to’playdi. Ular o’simlikning urug’i ko’karib chiqishi uchun kerak bo’ladi. Shakar ana shunday ozuqa moddalari sirasiga kiradi. Inson qadim zamonlardan beri o’simliklarni va ularni qayta ishlash natijasida olingan mahsulotlarni iste’mol qilib keladi. Qadim-qadimdan shakarqamishning sharbati shirali ekani ma’lum. Napoleon urushlari vaqtida fransuzlar lavlagidan ham shakar tayyorlashni o’rganib olishdi. Shakar konfet, murabbo, holva, pashmak, shokolad kabi qandolat mahsulotlari tarkibining asosiy qismini tashkil etadi.

Nima uchun guruch suv ostida o’stiriladi?

Eng ulkan hajmdagi bo’shliqlik koinotda qayer?

Nimaga kimdir sizga ovqat tayyorlab bersa, ovqat yanada mazaliroq bo’ladi?

Nimaga dengizchilarni qo’l soati 24 soatdan iborat?

Nimaga yoqilg’i quyish shoxobchalarida plastik idishlardan foydalanish mumkin emas?

Nimaga Buyuk Britaniya — London telefon butkalari aynan qizil rangda?

Nimaga ko‘z uchadi?

Nimaga Xitoy tayoqchalari ekologiyaga zararli?

Nimaga ruchkani qopqog’ida teshik bor?
