BAQIROQSOY

BAQIROQSOY — Toshkent viloyati Bo’stonliq tumanidagi soy. Oygaing daryosining chap irmog’i. Piskom tog’ 1000 donasi 3,8 — 4,4 gramm. Ekilgan urug’i tuproq harorati 13-14° bo’lganda 20— 25 kunda, 20-25° bo’lganda 8-12 kunda unib chiqadi. Baqiroqsoy urug’i maxsus parniklarda sepilib, ko’chati 50-60 kun ichida dalaga o’tqazish uchun tayyor bo’ladi. Urug’i unib chiqqandan birinchi mevasi yetilgunga qadar ertapishar navlarda 110-120 kun, kechpisharlarida 140 va undan ko’p kun talab qiladi. Ko’chati dalaga 70×30 — 45. 60×60, 70×70 santimetr sxemada ekiladi, qator oralari har galgi sug’orishdan so’ng yumshatiladi. Baqiroqsoy mevasi nim qorayib dumbul bo’lganda uziladi, 200-450 (parvarishi yaxshi bo’lganda 800) tsentner/gektar hosil olinadi. Mevasi qovurib, pishirib, konserva holida iste’mol qilinadi. Uning tarkibida kaltsiy, temir, fosfor tuzlari, V, V2, S, R vitaminlari, oshlovchi moddalar, qand (2,7 — 4%), oqsil (0,6 — 1,4%) va boshqalar bor. O’zbekistonda o’rtapishar navlardan Bolgar 87 (mevasi uzun noksimon, qizg’ish binafsha), Donskoy 14 (mevasi noksimon), uzun binafsharang 239, Ispolin 63 (mevasi tsilindrsimon), kechpisharlaridan Qorago’zal (mevasi juda yirik, noksimon) va boshqalar ekiladi.