Zaytun yog’i zaytun mevasidan olinadi, u qadim zamonlardan beri turli maqsadlarda ishlatilib kelinadi. Hali sovun kashf etilmagan kezlar donishmand yunonlar va rimliklarning o’z badaniga zaytun yog’ini surish odati bo’lgan. O’rta yer dengizi mamlakatlarida u ovqat tayyorlash uchun ishlatilgan. Qadim zamonlarda zaytun mevasini tegirmonda tortish yo’li bilan yog’ olingan. Zaytun mevasi ezib maydalangach, hosil bo’lgan massa gazmolga solinib, siqilgan. Bugungi kunda bu jarayon soddalashgan va mexanizatsiyalashgan. Zamonaviy tegirmonlarda zaytun mevasi tortiladi. Gidravlik presslar esa yog’ni siqib chiqaradi. So’ngra u tiniq bo’lishi uchun suzib, tozalanadi. Yaxshi pishgan zaytun mevasidan 15 — 30% yog’ olish mumkin. Bir zamonlar dunyoning ayrim mamlakatlari qirollari o’z boyligini omborlaridagi zaytun yog’i to’ldirilgan idishlar soni bilan o’lchashgan.

Aslida, tamakidan tashqari ayrim sabzavotlarda ham nikotin moddasi uchraydi

Ovqatni shoshilmasdan yaxshilab chaynab eyish tavsiya etiladi

Gulkaram ortiqcha vaznning dushmani, hazm tiziminig do’stidir

Orangutanlar tabiatdan soyabon topa oladiga maymunlardir

Aleksandriya – dunyoning ilk yirik kutubxonasi bo’lgan

Pingvinlar tabiatan komik aktyorga o’xshaydi

Bu faktlar haqida bilarmidingiz?

Hayvonlar insonlarga nisbatan ancha ko’p ranglarni ko’ra oladi

Spirtli ichimliklardan bir oyga voz kechish jigar faoliyatini sezilarli darajada yaxshilaydi
