Asalari asal tayyorlaydi, chunki asal uning taomidir. To’g’rirog’i, bu mahsulotni tayyorlash jarayoni asalari ko’chi uchun ovqat tayyorlash usulidir. Birinchidan, asalari gullarni qidirib topadi va ularning nektarini to’playdi. Keyin uni o’ziga xos asal qopchasida tashib keladi. Qopsimon bo’shlig’i asalari qorni oldida joylashgan. Bu a’zoni qorindan ajratib turuvchi ochilib-yopiladigan parda mavjud. Asal tayyorlashning birinchi bosqichi asalari qornidan boshlanadi. Nektar tarkibidagi qand kimyoviy reaksiyaga kirishadi. Ikkinchi bosqichda nektardan suv ajralib chiqadi. Bunga arixonadagi issiqlik hamda havoning almashib turilishi orqali erishiladi. Asalarilar olib keladigan mumkatakdagi asal tarkibida tabiiy nektarning suvi ko’p bo’ladi va u hech qachon buzilmaydi! U yetilishi hamda kelgusida asalarilarga ovqat bo’lishi uchun mumkatakka solinib qo’yiladi. Aytgancha, asalarilar nektar topolmay qolgan paytlarda qo’ng’izlar ishlab chiqaradigan har turli shirin suyukliklarni yoki o’simliklar bezlaridan ajralib chiqadigan shirani yig’adilar. Asalni arixonadan turli usulda oladilar. Uni mumkatakdan bosim ostida so’rib olishadi, asalni arixonadan olingan mumkataklarda ham sotishadi. Biroq asal, asosan, mumkatakdan asal ekstraktori orqali so’rib olinadi. Markazdan qochiruvchi kuchdan foydalanilganda asal mumkatakdan ajralib chiqadi. Asal qaysi gullar nektaridan yig’ilgani va arixona qaysi joyda joylashganiga qarab keskin farqlanadi. Asalning tarkibida juda ko’p moddalar bor. Uning asosiy tarkibini qandning ikki turi, bizga tanish bo’lgan glyukoza va fruktoza tashkil etadi. Shuningdek, oz miqdorda saxaroza (shakarqamish shirasi), maltoza, dekstrina, mineral moddalar, har xil fermentlar, juda oz miqdorda vitaminlar, undan ham ozroq protein va kislota bor. Asalning rangi va shirasi har xil bo’ladi, bu unga manba bo’lgan nektarga bog’liq.

Inson terisi har 27 kunda to’liq yangilanadi

Lasos balig’i miya faoliyati uchun o’ta foydalidir

Bodring og’izdagi hidni ketkazishda katta yordamchi hisoblanadi

Kola va Pepsi tanaga suv emas, balki kislota bo’lib kiradi

Bir kechaning o’zidayoq burun bitishini yo’q qilishning oddiy usul bor

Nonushta vaznni nazorat qilishga yordam beradi

Olimlarning aytishicha, qahvaga qo’shilgan shakar miya faoliyati uchun kuchli rag’batlantiruvchi ta’sir ko’rsatadi

Agar urg’ochi tulki vafot etsa, erkak tulki o’ziga boshqa juft qidirmaydi

Agar organizimingizga bir oy davomida shakar kirmasa nima bo’ladi?
