Ayrim o’simliklar o’z ildizi, poyasi va mevalarida ozuqa moddalari to’playdi. Ular o’simlikning urug’i ko’karib chiqishi uchun kerak bo’ladi. Shakar ana shunday ozuqa moddalari sirasiga kiradi. Inson qadim zamonlardan beri o’simliklarni va ularni qayta ishlash natijasida olingan mahsulotlarni iste’mol qilib keladi. Qadim-qadimdan shakarqamishning sharbati shirali ekani ma’lum. Napoleon urushlari vaqtida fransuzlar lavlagidan ham shakar tayyorlashni o’rganib olishdi. Shakar konfet, murabbo, holva, pashmak, shokolad kabi qandolat mahsulotlari tarkibining asosiy qismini tashkil etadi.
Sho’rtoblar nimani anglatishini bilasizmi
Sho’r I nimani anglatishini bilasizmi
Shlang nimani anglatishini bilasizmi
Shuvoq (Ermon) nimani anglatishini bilasizmi
Shchit nimani anglatishini bilasizmi
Shvits qoramol zoti nimani anglatishini bilasizmi
Sho’r yerlar melioratsiyasi nimani anglatishini bilasizmi
Cho’chqaboqar nimani anglatishini bilasizmi
Cho’pon-cho’liq nimani anglatishini bilasizmi

