Shokolad daraxti (kakao) mevasida kakao olinadigan don bo’ladi. Kakao shakar bilan aralashtirilsa, shokolad hosil bo’ladi. Shokolad daraxti Afrikaga Amerikaning tropik o’rmonlaridan keltirilganiga qaramasdan, tezda moslashib ketdi. Uning mevasi dukkakli kakao deb ataladi, ko’rinishi juda kichik regbi to’piga o’xshaydi. Qizig’i shundaki, dukkakli kakao kakao daraxtining tanasida va yo’gon shoxlarida o’sadi. Har bir mevada 40 ga yaqin don bo’ladi. Maxsus qayta ishlov (fermentasiya)dan keyin don quritiladi va tuyiladi. Shu tariqa kakao kukuni olinadi. Kakao urug’idan kakao yog’i ham tayyorlanadi hamda u davolash moylari va lab bo’yog’i tayyorlashda ishlatiladi.

Nimaga 1 soat 60 daqiqaga teng?

Nimaga yong‘in yuqoriga qarab tarqaladi?

Nimaga suv qaynaganda bug‘ hosil bo‘ladi?

Nimaga 1-yanvar Yangi yil bayrami?

Nimaga boks ringi kvadrat shaklda bo‘ladi?

Nimaga triatlon musobaqalarida turli sport turlari birlashtiriladi?

Nimaga Badminton to’pi yengilroq?

Abxala

“Abulmuslimnoma”
