Sirka
Sirka (ovqat sirkasi) — oziq- ovqatga ishlatiladigan sirka kislo- taning suvdagi (3-15%) eritmasi; sanoatda sirka essentsiyasi (savdoga chiqariladigan oziq-ovqat sirka ktasi- ning 80% li suvli eritmasi; sanoatda vino, pivo, kucheiz etil spirti eritma- sini bijg’itish yo’li b-n olinadi) ga suv qo’shib tayyorlanadi. O’zbek pazandachili- gida uy sharoitlarida S.ni uzum, anjir, olma va b. shirin mevalarning sharba- tidan tayyorlanadi. Uzum S.si tayyorlash uchun yaxshi pishgan uzum sharbati spool ko’za yoki xumchaga solinadi, har 1 l ga 100 g eski Sdan achitqi sifatida qo’shiladi. Idish og’zini zich yopib, kaynash uchun quyosh tushadigan joyga qo’yiladi. 1015 kundan so’ng qaynashi to’xtab S. etila- Di. Tayyor S. suzib, idishlarga quyiladi. Konserva, marinadlar, ziravor tayyor- lashda, ovqatga ishtahabaxsh maza kiri- tish, kabob sirkalashda, tibbiyotda va b.da ishlatiladi (q. Konservalash).